Aktiviraj i zatvori ugovor i plan otplate
Nakon knjiženja poslednje rate plana otplate, ugovor i plan otplate automatski dobijaju status Zatvoren. Ukoliko je nakon zatvaranja potrebno izvršiti izmene ugovora ili kreirati novu verziju plana otplate, ugovor možete ponovo aktivirati korišćenjem akcije Aktiviraj ugovor, koja se nalazi na zaglavlju ugovora.

Kada želite da zatvorite ugovor, koristite akciju Zatvori ugovor.

Ugovor je moguće zatvoriti samo ukoliko su svi planovi otplate povezani sa ugovorom u statusu Zatvoren. Ako se makar jedan plan otplate i dalje nalazi u statusu Aktivan ili Novo, Business Central neće dozvoliti zatvaranje ugovora i prikazaće poruku o grešci.

Plan otplate sa statusom Zatvoren može se ponovo aktivirati samo ukoliko je ugovor u statusu Aktivan. U suprotnom, sistem će prikazati poruku o grešci i neće dozvoliti aktivaciju plana otplate.

Aktivacija plana otplate vrši se pokretanjem akcije Aktiviraj plan otplate, dok se zatvaranje vrši akcijom Zatvori plan otplate. Obe akcije nalaze se u zaglavlju plana otplate.

Aktiviraj plan otplate sa statusom Staro
Svaka promena uslova ugovora kreira novu verziju plana otplate, dok prethodna verzija dobija status Staro. Kada pokrenete akciju Kreiraj novu verziju plana otplate ili Kreiraj produženje trajanja zakupa, sistem automatski postavlja trenutnu verziju plana otplate u status Staro i kreira novu verziju u statusu Novo.
Kako korisnik može greškom da odabere pogrešnu akciju — na primer, da umesto Kreiraj novu verziju plana otplate izabere Kreiraj produženje trajanja zakupa, ili obrnuto — omogućeno je brisanje plana otplate koji je u statusu Novo. Na taj način korisnik može jednostavno da ukloni pogrešno kreiranu verziju i pokrene odgovarajuću akciju.

Brisanje plana otplate koji je u statusu Novo vrši se klikom na ikonicu Obriši iznad zaglavlja plana otplate. Nakon potvrde da želite da obrišete plan otplate, on će biti trajno obrisan i više neće biti prikazan na redovima ugovora.

Plan otplate koji je u statusu Aktivan i za koji postoje knjiženja nije moguće obrisati; on se stornira.
Na redovima ugovora sada se nalaze dva plana otplate sa statusom Staro. Da biste ponovo mogli da koristite akcije Kreiraj novu verziju plana otplate ili Kreiraj produženje trajanja zakupa, potrebno je da aktivirate poslednji plan otplate sa statusom Staro pokretanjem akcije Aktiviraj stari plan otplate. Nakon aktivacije, plan otplate ponovo dobija status Aktivan, a sa njega ćete moći da pokrenete odgovarajuću akciju, u zavisnosti od željene izmene.

Potrebna vam je pomoć?